Kött

Finullsfåret slaktat och urtaget, har en mycket god köttansättning. Fint lagrade depåer med fett och det intramuskulära fettet lagrat och mycket väl fördelat.
Finullsfåret är inte så stort och broileriserat. Det ger ett mört, saftigt resultat. Vid tillredningen upptar köttet värmen på ett sådant sätt att vi får ett lågt tillredningssvinn. Med andra ord ett gastronomiskt högt resultat i smak, uppförande och utseende. Kloka gummors iakttagelser genom århundraden har gett ett strålande resultat!

Mossbergs lammsadel med rotfrukterkott
Ingredienser:

1 lammsadel
potatis och rotfrukter
gul lök
vitlök
Santa Marias allround krydda
2-3 dl äppelcider

Gör så här: Skiva potatis, rotfrukter och lök tunnt. Gnid långpannan med en vitlöksklyfta. Varva allt men lägg skivad lök underst och överst. Tryck ner det välkryddade köttet i långpannan. Häll cider på rotfrukterna och baka i 150 grader tills den rosa saften går över till en klar färg. Ca. 1-1,5 timme.
Ställ långpannan på köksbänken i 20 minuter. Dofta över nymald svartpeppar

Det går lika bra med revbensspjäll och bogblad av lamm.
Ljusa ale, vin, veteöl, fruktöl istället för cider ger olika varianter på slutsmaken.
Smaklig måltid!